Deska do krojenia to produkt, który znajduje się w każdej kuchni. Poza swoim pierwotnym zastosowaniem sprawdza się także podczas serwowania potraw na rodzinnym stole. Dostępna jest w wielu modelach, które wyróżnia się ze względu na tworzywo z jakiego jest wykonana. Dlatego warto wiedzieć, które deski do krojenia najlepiej sprawdzą się w kuchni seniora.
- Rodzaje desek do krojenia
- Deska do krojenia wykonana z kamienia
- Deska drewniana ― jak o nią dbać, by służyła nam przez długie lata
- Bambusowa deska do krojenia
- Plastikowa deska do krojenia w kuchni seniora
Rodzaje desek do krojenia
Deska do krojenia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni, które przydaje się w wielu codziennych sytuacjach. Rano kroimy na niej świeże pieczywo, a także ser i warzywa, które jemy na śniadanie, a po południu przydaje nam się podczas przygotowywania obiadu. Ponadto deski mogą pełnić funkcję ozdobną na naszych stołach, również podczas rodzinnych przyjęć, np. do serwowania przekąsek dla gości.
Rodzaje desek do krojenia dzielimy ze względu na tworzywo z jakiego są zrobione. Wyróżniamy deski drewniane, bambusowe, plastikowe, szklane i ceramiczne, a także te stworzone z kamienia (w tym marmurowe lub granitowe). Każdy z tych materiałów charakteryzuje się czymś innym, dlatego warto poznać ich wady i zalety.
Deska do krojenia wykonana z kamienia
Wśród desek stworzonych w kamienia warto wyróżnić granitowe oraz marmurowe. Do zalet tego pierwszego surowca bez wątpienia należy posiadanie właściwości antybakteryjnych, niezbędnych podczas przygotowywania posiłków. Popularnym producentem desek do krojenia wykonanych z kamienia jest Artigiano, na stronie firmy https://artigiano.pl/7-deski-do-krojenia znajdziemy różnobarwne modele tych trwałych i eleganckich produktów kuchennych. Deski wykonane z kamienia świetnie sprawdzają się nie tylko w swoim pierwotnym przeznaczeniu, ale także jako naczynia do serwowania potraw i przystawek.
Deska drewniana ― jak o nią dbać, by służyła nam przez długie lata
W wielu kuchniach królują deski drewniane, które są lekkie i łatwo dostępne. Jednak, aby taka deska wykazywała swoje naturalne właściwości bakteriobójcze, należy ją odpowiednio pielęgnować. Deskę drewnianą po każdym użyciu powinniśmy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. W przeciwnym razie taki produkt może stać się zbiorowiskiem bakterii i sporym zagrożeniem dla naszego zdrowia, które w starszym wieku jest już wystarczająco narażone na różne niebezpieczne infekcje.
Bambusowa deska do krojenia
Wbrew pozorom ten produkt nie jest wykonany z drewna, a z mocno sprasowanej trawy. Jest dużo twardszy niż bukowe deski, a ponadto nie nasiąka wodą i szybciej schnie. Dlatego deski do krojenia wykonane z bambusa będą bardzo praktycznym przedmiotem kuchennym nie tylko dla seniorów.
Plastikowa deska do krojenia w kuchni seniora
Plastik to jeden z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych do tworzenia desek. Takie produkty są lekkie, tanie, a do tego łatwo dostępne dlatego królują w kuchniach starszych ludzi, którzy nie mają siły by wybierać się na długie zakupy w poszukiwaniu sprzętu kuchennego. Niestety ten surowiec bardzo szybko się zabarwia, a do tego jest miękki i łatwy do uszkodzenia, przez co deski wykonane z plastiku nie będą zbyt eleganckie.
Zawsze bardzo podobały mi się takie kamienne deski. Myślałam też kiedyś nad zakupem ceramicznej, ale te chyba się szybko niszczą.