Morwa to stosunkowo mało znana roślina, która zdobywa coraz szersze grono fanów. Te niepozorne kwiaty zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Morwa biała wskazana jest zwłaszcza dla seniorów, ale także osób, która mają problemy z nadwagą.
Co to jest morwa?
Morwa to drzewo liściaste, które rośnie w Afryce, Amerykach, wyspach Pacyfiku, a także na terenie Polski. Pochodzi z Chin. Może być rośliną uprawną, ale często spotyka się także morwy rosnące dziko. Morwa charakteryzuje się delikatnymi kwiatami, oraz białymi owocami, które wytwarzają łagodny w smaku, słodko – kwaśny sok. Istnieje także morwa czarna, która również jest bardzo smaczna.
Z morwy wytwarza się między innymi dżemy, konfitury, wino i soki, a także parzy herbatę (z suszonej), która jest bardzo zdrowa. A gdzie ją można kupić? Morwa suszona dostępna jest na www.spichlerz-zdrowia.pl, sprzedawana w praktycznym opakowaniu z zamknięciem strunowym.
Jakie właściwości ma morwa?
Morwa posiada prozdrowotne właściwości, które kryją się zarówno w korzeniu, jak i liściach oraz owocach. Wskazuje się na jej antybakteryjne i przeciwnowotworowe działanie. Same owoce morwy, zarówno w postaci suszonej, jak i świeże, wykazują działanie regenerujące organizm. Dodatkowo zmniejszają one anemię i regulują obfite krwawienia, oczyszczają organizm z toksyn, oraz mają działanie przeciwgorączkowe. Owoce morwy wspomagają również procesy oczyszczania organizmu, ponieważ poprawiają perystaltykę jelit, oraz wykazują działanie moczopędne.
Wiele cennych substancji zawartych jest także w liściach morwy. Obniżają one między innymi poziom glukozy we krwi, zawierają także witaminy z grupy B oraz kwas nikotynowy. Ta kombinacja dobrze wpływa na pracę mózgu. W celach zdrowotnych wykorzystuje się także korę morwy, która ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe czy przeciwzapalne. Natomiast korzeń morwy przeciwdziała rozwijaniu się nowotworów.
Dla kogo morwa?
Morwa jest bardzo zdrowa i profilaktycznie powinni spożywać ją niemal wszyscy. Szczególnie wskazana jest jednak dla seniorów, ponieważ znacząco wspomaga odporność, a także przeciwdziała starzeniu się komórek. Witaminy w niej zawarte mają także dobry wpływ na mózg i połączenia nerwowe, które z wiekiem ulegają osłabieniu. Wielu seniorów ma problem z nadwagą i prawidłowym oczyszczaniem organizmu, dlatego też morwa ma w diecie osób starszych duże zastosowanie.
Ponieważ morwa regeneruje organizm, jej spożywanie zalecane jest także osobom, które prowadzą intensywny tryb życia lub wykonują na co dzień wysiłek fizyczny. Morwa wskazana jest także dla osób, które się odchudzają, oraz osób z cukrzycą, anemią, czy problemami z krzepliwością krwi. Spożywanie morwy poleca się zwłaszcza na jesieni i zimą, ponieważ wspomaga ona odporność.
Mam taką morwę. Muszę poszukać, kiedyś kupowałam. Polecono mi ją na skoki cukru we krwi. W sumie smak miała całkiem-całkiem. A tu jeszcze tyle dodatkowych zalet!
Wnuczka zawsze przywozi mi morwę, mimo że nie lubię. Już teraz wiem dlaczego…
Bardzo ciekawe i zgadza się, że morwa nie jest jeszcze tak popularna. O ile herbatę ziołową z morwy łatwo można dostać w sklepie, to już z samą morwą białą nie jest to prosta sprawa 🙂 15 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Praw Osób Starszych. To dobra okazja, aby zadbać o zdrowie swoich najbliższych np. kupując pakiet badań u różnych specjalistów lub udać się wspólnie np. do stomatologa. Korzyści są nie do przecenienia – wczesna diagnoza może przyczynić się do przedłużenia dobrego zdrowia, a nawet do uratowania życia.
Ja piję herbatę z morwy, bardzo dobra na cukrzycę i nawet poprawia trawienie, całkiem smaczna